matematykaszkolna.pl
przesunięcie przyszłymakler: Witam, mam niemała zagwozdkę: Chciałem narysować wykres funkcji 2−x+1 −2 I zacząłem od narysowania 2x następnie odbiłem go względem osi OY, następne przesunąłem o jeden w lewo i o dwa w dół. Lecz podstawiając kolejne punkty na piechotę dostrzegłem, że wykonałem nieprawdę, i należało było przesunąć w prawo o jeden. A przecież, zawsze gdy jest f(x−(−2)) to się przesuwa w lewo.. Dlaczego tu tak to wyszło?
5 kwi 23:38
Adamm: f(x)=2−(x−1)−2 masz wykres przesunięty o 1 w prawo oraz 2 w dół
5 kwi 23:39
Metis: Możesz poszukać gdzieś mojego postu z tym. Wyjaśniał mi to kiedyś chyba PW, ale nie pamiętam już dobrze.
5 kwi 23:40
zef: dla tego kto to teraz znajdzie emotka
5 kwi 23:42
Metis: Ja mogę odnaleźć emotka Mam wszystkie moje posty w backup' ie emotka
5 kwi 23:44
zef: Wiedziałem że można na ciebie liczyć
5 kwi 23:46
Metis: "liczyć"
5 kwi 23:46
Przyszlymakler: To ja poproszę o to metis emotka
6 kwi 01:42
Metis: Poszukam emotka
6 kwi 01:46
Saizou : Chodzi o to że jak wykonujemy operację na argumencie np. f(x)=2x g(x)=f(−x)=2−x to tyczy się tylko argumentu, teraz chcemy przesunąć w lewo i w dół tzn g(x−1)−2=... w miejsce x wstawiamy x−1 = 2−(x−1)−2...=2−x+1−2 , ale że przed x−sem był minus to ujmujemy x−1 w nawias f(x)=2x Najpierw przesuwamy h(x)=f(x−1)−2=2x−1−2 i dopiero teraz odbijamy wg osi OY h(−x)=.... oznacza to że tylko w miejsce x wstawiamy −x ....=2−x−1−2
6 kwi 07:51
daras: Niestety na tym forum pełnym bezinteresownych zapaleńców niczego nie można znaleźć. Czyja to wina
6 kwi 11:06
5-latek: Dzien dobry emotka Tuska .....
6 kwi 11:20