wyznacz wartości parametru m dla ktorych zbior c=anb jest czteroelementowy
Maciek: Dane sa zbiory A={(x,y) |x| + | Y | = 4 } ORAZ B={ ( X2 + Y 2 =(m−1)2}
B) wyznacz wartości parametru m dla ktorych zbior c=anb jest czteroelementowy . dla wyznaczonej
wartosci parametru m podaj elementy zbioru c
5 kwi 23:25
powrócony z otchłani:
Zbior A to kwadrat o przekatnych przecinajacych sie w punkcie 0,0 i dlugosci 8.
Zbior B to okrag o srodku w 0,0 i promieniu zapeznym od 'm'
Czesc wspolna tych zbiorow bedzie czteroelementowa wtedy gdy kwadrat bedzie wpisany w tenze
okrag lub tez opisany na tym okregu.
co daje nam potencjalnie 4 wartosci m dla jakich zajdzie jedna z tych dwoch zdarzen
6 kwi 07:50
Maciek: Jakie 4 wartości ? Możesz powiedzieć bo mi to mega potrzebne
6 kwi 08:08
Saizou :
![rysunek](rys/131355.png)
Podpowiedź to ilustracja tych zbiorów
m−1=2
√2 lub m−1=4
m=2
√2+1 lub m=5
6 kwi 08:25
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/131356.png)
mała poprawka do rozwiązania Saizou
(m−1)
2 = 4
2 ⇒ m = 5 ⋁ m = −3
(m−1)
2 = (2
√2)
2 ⇒ m = 2
√2 + 1 ⋁ m = 1−2
√2
6 kwi 09:27