Rozwinąć w szereg Taylora funkcje:
pingwinek120: Dobry wieczór , nie mogę sobie poradzić z taki zadaniem , poniewaz nie wiem jak i od czego mam
zacząć:(
Mam taka funkcję i mam ją rozwinąć w szereg Taylora
| 1−x+x2 | |
f(x)= |
| w otoczeniu punktu x=0 |
| 1+x+x2 | |
Jakieś pomysły , wskazówki ?
5 kwi 23:24
lol:
![rysunek](rys/131349.png)
⇔∏
5 kwi 23:25
pingwinek120: "lol" wskazówka tego typu jest mi akurat niepotrzebna
5 kwi 23:29
jc:
| 2x | | 1−x | |
f(x)=1− |
| = 1−2x |
| =1−2x(1−x)(1+x3+x6+x9+...)= |
| 1+x+x2 | | 1−x3 | |
1−2x+2x
2−2x
4+2x
4−2x
7+2x
8− . . .
6 kwi 00:12
pingwinek120: jc skąd sie pojawiło to przekształcenie w 1 członie ?
6 kwi 00:18
pingwinek120: dobra już wiem
6 kwi 00:22
pingwinek120: jednak nie wiem skąd wzięło sie to wyrażenie w ostatnim nawiasie "(1+x
3+x
6+...)"?
![](emots/2/kwasny.gif)
A tak bardzo dziękuje Ci za pomoc
6 kwi 00:37
jc: Wzór na sumę szeregu geometrycznego:
| 1 | |
1+q+q2+q3+...= |
| dla q=x3. |
| 1−q | |
6 kwi 00:49