3 | 4 | |||
Niech a,b>0,a+2b=< 5, | + | =< 5 . Znaleźć minimum a+3b. | ||
a | b |
3 | ||
0<a+2b≤5, 4≤b*(5− | ) | |
a |
3 | 3 | |||
oczywiście musimy mieć 5− | >0 ⇔ a> | |||
a | 5 |
4a | |
≤b oraz b≤5/2−a/2 | |
5a−3 |
4a | ||
szukamy kiedy | =5/2−a/2 | |
5a−3 |
4a | ||
minimum może być dla a=1 lub a=3 lub (1<a<3 oraz (b= | lub b=5/2−a/2)) | |
5a−3 |
4a | 12a | |||
f(a, | )=a+ | mamy minimum dla a=9/5 | ||
5a−3 | 5a−3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |