ciekawy przykład z granicy ciągu, pomocy
walec : Ciekawy przykład z granicy ciągu
| | 12 + 22 + 32 + .... + n2 | |
oblicz lim |
| |
| | 6n3 − n2 + 2n +1 | |
problem mam taki że ma wyjść 1/3
a nwm jak to ugryzc zeby sie dalo zrobić z tego coś podobnego do takiego własnie wyniku xD
5 kwi 22:53
Mariusz:
Skorzystaj z rachunku różnicowego aby policzyć sumę w liczniku
5 kwi 22:56
jc: granica = 1/18
Skąd wziąłeś taki brzydki mianownik?
5 kwi 22:57
walec : Nie mam pojęcia co to jest xD
Są to zadania ze zbioru z 1995 roku więc podstawa programowa może sie troche roznic xD
5 kwi 22:58
walec : taka jest odp xD
5 kwi 22:58
jc: licznik = n(2n+1)(n+1)/6
5 kwi 23:03
5-latek: | | 2n3+3n2+n | | 1 | | 2 | | 1 | |
= limn→∞ |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6n3−n2+2n+1 | | 36 | | 18 | |
5 kwi 23:33
zef: Jak policzyć sumę licznika ?
5 kwi 23:39
5-latek: | | n(n+1) | |
To musisz wiedziec tak jak 1+2+3+..+n= |
| |
| | 2 | |
A ja znalazlem takie zadanie z indukcji gdzie bylo do udowodnienia ze
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+......n2= |
| |
| | 6 | |
5 kwi 23:43
zef: Dziękuję
5 kwi 23:45
Adamm: zef
niech S
n=∑
k=1nk
3
S
n+1=S
n+(n+1)
3=1+∑
k=2n+1k
3=1+∑
k=1n(k+1)
3=
=1+S
n+3∑
k=1nk
2+3∑
k=1nk+n
| | (n+1)3−1−3∑k=1nk−n | |
skąd |
| =∑k=1nk2 |
| | 3 | |
| | n3+3n2/2+n/2 | |
12+22+32+...+n2= |
| |
| | 3 | |
w taki sposób to można wyprowadzić
5 kwi 23:49
Adamm: mam nadzieję że notacja sumacyjna ci nie przeszkadza
5 kwi 23:55
Mariusz:
Lepszym sposobem jest użycie rachunku różnicowego
Δn
2=(n+1)
2−n
2=2n+1
Δ(2n+1)=2n+3−(2n+1)=2
| | 0 | | 1 | | 2 | |
n2= |
| x0+ |
| x1+ |
| x2 |
| | 0! | | 1! | | 2! | |
Tutaj nie jest potęga tylko dolna silnia
Δf(n)=f(n+1)−f(n)
| | 1 | | 1 | |
∑k=0nk3 =∑0n+1= |
| (n+1)n+ |
| (n+1)n(n−1)−0 |
| | 2 | | 3 | |
6 kwi 08:51
6 kwi 08:54