proszę o rozwiazanie
Anna: Ze zbioru { 1,2,3,,....2n+1} losujemy kolejno trzy liczby bez zwracania i sumujemy je.Oblicz
liczbę elementów tego zbioru wiedząc że prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb
| | 73 | |
których suma jest liczbą parzystą jest równe |
| |
| | 143 | |
Adamm: |Ω|=(2n+1)*2n*(2n−1)
suma ma być parzysta, to mamy takie przypadki:
3 liczby parzyste
|A
1|=n*(n−1)*(n−2)
2 nieparzyste i jedna parzysta
|A
2|=(n+1)*n*n*3
|A|=n*(n−1)*(n−2)+(n+1)*n*n*3
| | n*(n−1)*(n−2)+(n+1)*n*n*3 | | (n−1)*(n−2)+(n+1)*n*3 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*2n*(2n−1) | | 2*(2n+1)*(2n−1) | |
143*(n−1)*(n−2)+429*(n+1)*n=146*(2n+1)*(2n−1)
po uproszczeniu
n=−6 lub n=6
zatem liczba elementów tego zbioru wynosi 2*6+1=13