optymalizaca
StrasznyNieogar: Suma długosci wszystkich krawędzi podstawy i wysokość ostroslupa prawidlowego trojkatnego
wynosi 18 cm. Zbadaj, jaką wysokość powinien mieć ten ostrosłup, aby jego objętośc była
największa. Oblicz tę objętość.
| | 1 | |
3a + H = 18 −−> a = 6 − |
| H |
| | 3 | |
podstawiam do wzoru na objetosc
| | √3 | | 1 | |
V(h) = |
| (36h − 4h2 + |
| h3) |
| | 12 | | 9 | |
h ∊ (0; 18)
| | √3 | | 1 | |
V'(h) = |
| ( |
| h2 − 8h +36) |
| | 12 | | 3 | |
przyrownuje do 0
H1 = 6
H2 = 18 nie nalezy do dziedziny
W odpowiedziach H = 2
5 kwi 22:37
Eta:
Odp: H=6
5 kwi 23:42
Mila:
Też mam H=6.
Może w treści jest coś inaczej zapisane?
5 kwi 23:46
StrasznyNieogar: Nie, treść dobra, zadanie z Kiełbasy
Na innej stronie widziałem rozwiązanie i tam też wychodziło im 6, a innym sposobem robili
5 kwi 23:56
Mila:
Jutro sprawdzę w mojej książce. Dobranoc
5 kwi 23:58
StrasznyNieogar: Dzięki, za zainteresowanie tematem, dobranoc
5 kwi 23:58