Dla jakich wartości parametru p (p∊ R) równanie
c: Dla jakich wartości parametru p (p∊ R) równanie
(x+1)[x2+(p+2)x+(p−1)2]=0 ma tylko jedno rozwiązanie
zrobiłem tak, że Δ<0 dla (x2+(p+2)x+(p−1)2)
Δ=−3p2+12p
p(12−3p)<0
p∊(−∞, 0) U (4, +∞)
Nie zgadza się to jednak z odpowiedzią w podręczniku, która wygląda tak:
p∊(−∞, 0> U (4, +∞)
Czy ktoś mógłby mi wskazać mój błąd?
5 kwi 22:20
Adamm: a co gdy Δ=0 i pierwiastkiem podwójnym jest −1 ?
5 kwi 22:21
c: | | −b | |
a racja czyli podstawiam do |
| |
| | 2a | |
p+2=2
p=0
Dzięki c:
5 kwi 22:27