Znajdź iloczyn parametrów bc równania kwadratowego
index: Liczba 3 + √3 jest pierwiastkiem równania kwadratowego 2x2 + 3bx + 3c = 0. Oblicz bc.
Od czego zacząć w tym zadaniu?
5 kwi 21:46
Adamm: za mało informacji
5 kwi 21:52
index: Też mi się tak wydawało, ponieważ wszędzie dochodzi się do równoważności. Dzięki
5 kwi 21:55
Eta:
Równanie ma postać : 2x2−12x+12=0
3b= −12 ⇒b= −4 i 3c=12 ⇒ c=4
Pierwiastkami są : x=3+√3 to drugim jest x=3−√3 ( sprzężony)
Z postaci iloczynowej
2(x−3−√3)(x−3+√3) =0
otrzymasz właśnie takie równanie jak podałam wyżej
5 kwi 21:59
Adamm: Eta, dlaczego akurat takie? nic o tym nie jest napisane
5 kwi 22:01