prawdopodobieństwo warunkowe
Boniek: doświadczenie polega na losowaniu po kolei dwóch liczb ze zbioru {1,2,3,...,16,17}.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsza wylosowaną liczbą będzie 17 pod warunkiem, że suma
wylosowanych liczb będzie parzysta.
Wynik mi wyszedł 1/16, ale nie jestem pewien
5 kwi 21:29
Adamm: B − suma jest parzysta
A − wylosujemy 17
|B|=9*8+8*7=128
|A∩B|=1*8=8
5 kwi 21:33
kochanus_niepospolitus:
| | 1*8*2 | | 2 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | 8*7 + 9*8 | | 16 | | 8 | |
5 kwi 21:33
kochanus_niepospolitus:
Adamm −−− licząc |B| uwzględniasz kolejność
Czemu później tego już nie czynisz ?
5 kwi 21:34
Adamm: kochanus ma dobrze
5 kwi 21:34
Adamm: kochanus, zapomniałem o tym
zdarza się
5 kwi 21:36
Boniek: dzięki za szybką odpowiedź
5 kwi 21:36
Boniek: Ale przecież masz 17 ma być na pierwszym miejscu więc jest osiem przypadków a nie 16
5 kwi 21:39
Adamm: | | 1 | |
tak, jednak |
| jest poprawnie |
| | 16 | |
5 kwi 22:02
5 kwi 23:09