dane są punkty a=(-8;1) i b=(3;-1). znajdz taki punkt C nalezacy do osi y aby
jakubkoksik: dane są punkty a=(−8;1) i b=(3;−1). znajdz taki punkt C nalezacy do osi y aby wektor AC był
prostopadły do wektora BC.
wiem że iloczyn skalarny AC i BC musi byc rowny 0 żeby wektory były prostopadłe. ale co dalej?
5 kwi 20:51
kochanus_niepospolitus:
no i wiesz, że punkt C leży na osi OY ... więc jakie ma współrzędne
![](emots/2/pytajnik.gif)
Tworzysz wektory AC i BC ... i jedziesz 'ze skalarnym'
5 kwi 20:59
jakubkoksik: wtedy wychodzi mi równanie okręgu. wiec musze szukac takiego punktu który spełnia?
5 kwi 21:06
jakubkoksik: czy wystarczą współrzędne srodka okręgu?
5 kwi 21:08
kochanus_niepospolitus:
pokaż swoje obliczenia
5 kwi 21:11
jakubkoksik: C=(x;y)
AC=[x+8;y−1]
BC=[x−3;y+1]
ACoBC=[x+8;y−1]o[x−3;y+1]=x2+5x−24+y2−1=0
5 kwi 21:17
5 kwi 21:30
jakubkoksik: wieć x=0 a y =5 lub y=−5?
5 kwi 21:32
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/131347.png)
da ... teraz robisz układ współrzędnych i sprawdzasz czy faktycznie będą prostopadłe
5 kwi 21:38
jakubkoksik: dziękuje. teraz juz rozumiem
5 kwi 21:39