Sposoby na wyliczanie współczynnika "a" we wzorze funkcji liniowej
Bartek: jakie są sposoby na wyliczenie współczynnika "a" we wzorze funkcji liniowej?
5 kwi 20:42
5 kwi 20:44
kochanus_niepospolitus:
różne
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
... wszystko zależy na jakim poziomie jesteś i jakie masz dane
5 kwi 20:44
Bartek: interesują mnie wszystkie metody które jestem w stanie opanować będąc z LO z rozsz matmą
5 kwi 20:53
test: To zależy w dużej mierze o danych, nie ma uniwersalnego sposobu
5 kwi 20:54
kochanus_niepospolitus:
1) gdy masz podaną prostą równoległą
to a' = a
2) gdy masz podaną prostą prostopadłą
to a'*a = −1
3) gdy masz podaną funkcję do której ów prosta ma być styczna
to f'(x0) = a
4) gdy masz podane współrzędne punktów przez które ów prosta przechodzi
to masz wzór podane o 20:44
5 kwi 20:56
Bartek: dzięki kochanus
5 kwi 20:57
Mariusz:
Tangens kąta nachylenia prostej do osi OX
| yB−yA | |
Gdy masz dane dwa punkty a= |
| |
| xB−xA | |
5 kwi 23:08