rownanje
rekt: Jak rozwiazac to rownanie? √x+x=6
5 kwi 19:52
kochanus_niepospolitus:
1) założenia
2)
√x + x = 6 ⇒
√x = 6 − x
i podnosisz obie strony do kwadratu
3)
Δ =
![](emots/2/pytajnik.gif)
x
1 =
![](emots/2/pytajnik.gif)
x
2 =
![](emots/2/pytajnik.gif)
4) sprawdzasz wyniki z założeniem
5 kwi 19:54
rekt: Wynik wynosi 4 a delta mi tutaj nie pasuje bo wychodzi pierwiastek
5 kwi 19:56
kochanus_niepospolitus:
to jak wygląda u Ciebie równanie po podniesieniu do 2 i przeniesieniu wszystkiego na jedną
stronę
5 kwi 19:58
rekt: x2+x−36=0
5 kwi 20:02
kochanus_niepospolitus:
źle
5 kwi 20:03
kochanus_niepospolitus:
ile to jest (6−x)
2
5 kwi 20:03
rekt: w takim razie juz rozumiem gdzie blad
5 kwi 20:08
Mila:
x>0
√x=t, t>0
t+t
2=6
t
2+t−6=0
Δ=25
| −1−5 | | −1+5 | |
t= |
| ∉D lub t= |
| =2 |
| 2 | | 2 | |
√x=2
x=4
5 kwi 20:09
kochanus_niepospolitus:
(6−x)2 = 36 −12x + x2
tutaj jest Twój błąd ... proponuję powtórzyć sobie wzory skróconego mnożenia
5 kwi 20:15