styczność
ola: styczna do wykresu f(x)= x2−8x−1 jest równoległa do prostej o równaniu y=2x−4. Ile wynosi
odcięta punktu styczności
5 kwi 19:38
Jerzy:
f'(xo) = 2
5 kwi 19:51
kochanus_niepospolitus:
skoro jest równoległa ... to ma ten sam współczynnik kierunkowy
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
więc już wiesz, że ów styczna ma postać: y=2x + b
5 kwi 19:53
ola: czyli 2x−8 =2?
5 kwi 19:54
kochanus_niepospolitus:
noooom
5 kwi 20:02
ola: czyli odcieta wynosi 5?
5 kwi 20:05
kochanus_niepospolitus:
si
5 kwi 20:07
ola: dzieki
5 kwi 20:13