lim
ola: | | 3 | | 1 | |
oblicz lim gdzie x→1 ( |
| − |
| ) |
| | 1−x3 | | 1−x | |
5 kwi 19:32
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
(a3−b3) = (a−b)(a2+ab+b2)
wspólny mianownik i 'jedziesz' z koksem
5 kwi 20:01
ola: | | −x2−x+2 | |
mam lim gdzie x→1 ( |
| i co dalej? jak byłoby do ∞ to wiem a co jak jest ze x |
| | 1−x3 | |
→1?
5 kwi 20:05
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że licznik się 'zeruje' dla x=1
więc licznik i mianownik można podzielić przez dwumian (x−1) ... zrób to
5 kwi 20:06
5 kwi 20:16
kochanus_niepospolitus:
i podstawiasz x = 1 i jaka wartość wychodzi ?
5 kwi 20:17
ola: 1
5 kwi 20:19
5 kwi 20:22
ola: dzięki
5 kwi 20:26