Równanie trygonometryczne
Kani: rozwiąż równanie sin3x+cos3x=1
5 kwi 18:56
M:
30 mar 06:41
Mariusz:
(sinx+cosx)
2 = sin
2x+2sinxcosx+cos
2x
(sinx+cosx)
2 = 1+2sinxcosx
| | 1 | |
sinxcosx = |
| ((sinx+cosx)2 − 1) |
| | 2 | |
(sinx+cosx)
3 = sin
3x+3sin
2xcosx+3sinxcos
2x+cos
3x
(sinx+cosx)
3 = sin
3x + cos
3x + 3sinxcosx(sinx+cosx)
sin
3x + cos
3x = (sinx+cosx)
3 − 3sinxcosx(sinx+cosx)
| | 3 | |
sin3x + cos3x = (sinx+cosx)3 − |
| ((sinx+cosx)2 − 1)(sinx+cosx) |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
sin3x + cos3x = (sinx+cosx)3 − |
| ((sinx+cosx)3)+ |
| (sinx+cosx) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
sin3x + cos3x = − |
| (sinx+cosx)3+ |
| (sinx+cosx) |
| | 2 | | 2 | |
sinx+cosx = t
t
3−3t+2 = 0
t
3−t−2t+2 =0
t(t
2−1)−2(t−1) = 0
t(t+1)(t−1)−2(t−1) = 0
(t−1)(t
2+t−2)=0
(t−1)
2(t+2)=0
| | 1 | | 1 | |
sin(x)+cos(x)=√2( |
| cosx+ |
| sinx) |
| | √2 | | √2 | |
| | π | |
sin(x)+cos(x)=√2cos( |
| −x) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
√2cos( |
| −x) = −2 ∨ √2cos( |
| −x) = 1 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
cos( |
| −x) = −√2 ∨ cos( |
| −x) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
x ∉ ℛ
| π | | π | |
| −x = |
| +2kπ , k ∊ ℤ ⋁ |
| 4 | | 4 | |
| π | | π | |
| −x = − |
| +2kπ, k ∊ ℤ |
| 4 | | 4 | |
x = 2kπ, k ∊ ℤ ⋁
1 kwi 18:41
Iryt:
Można zapisać prawą stronę jako: sin2x+cos2x, będzie mniej rachunków.
1 kwi 23:12
wredulus_pospolitus:
dokładnie chciałem to zaproponować
1 kwi 23:13
Mariusz:
To był mój pierwszy pomysł ale nie bardzo wiedziałem co z tym dalej zrobić
sin3x+cos3x = 1
sin3x+cos3x = sin2x+cos2x
sin3x−sin2x + cos3x−cos2x = 0
sin2x(sinx−1)+cos2x(cosx−1) = 0
I tu się zatrzymałem ale jak się dobrze przyjrzeć to po kolejnym zastosowaniu
jedynki trygonometrycznej a następnie wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
dostaniemy wspólny czynnik
sin2x(sinx−1)+cos2x(cosx−1) = 0
sin2x(sinx−1)+(1−sin2x)(cosx−1) = 0
sin2x(sinx−1)−(sin2x−1)(cosx−1) = 0
sin2x(sinx−1)−(sinx−1)(sinx+1)(cosx−1) = 0
(sinx−1)(sin2x − (sinxcosx−sinx+cosx−1)) = 0
(sinx−1)(sin2x − sinxcosx+sinx−cosx+1) = 0
(sinx−1)(sin2x − sinxcosx+sinx−cosx+1) = 0
(sinx−1)(1−cos2x − sinxcosx+sinx−cosx+1) = 0
(sinx−1)((1−cosx)(1+cosx) +sinx(1− cosx)+(1−cosx)) = 0
(sinx−1)(1−cosx)(1+cosx+sinx+1) = 0
(sinx−1)(1−cosx)(2+cosx+sinx) = 0
2 kwi 00:48
Iryt:
sin2x≥0 , cos2x≥0
(sinx−1)≤0, cosx−1≤0
to równanie ma rozwiązanie gdy:
sin2x(sinx−1)=0 ⋀ cos2x(cosx−1) = 0
2 kwi 00:59
wredulus_pospolitus:
a że nie istnieje taki x aby sinx = cosx = 0
to jedyna możliwość to: sinx = 1 (wtedy cosx = 0) lub cosx = 1 (wtedy sinx = 0)
2 kwi 01:35
Mariusz:
Pod względem logicznym dokładniejsze byłoby albo zamiast lub
ale też doszedłem do tego wniosku , tyle że po rozwiązaniu równania
2 kwi 01:38