hm
lolsy: Cena pewnego towaru najpierw zmalała o 20%, a następnie wzrosła o 20%. Oblicz, o ile procent
obecna cena jest niższa od początkowej.
5 kwi 18:47
kochanus_niepospolitus:
x −−− początkowa cena
x − 20%x = 80%x <−−− po 20% obniżce
80%x + 20%*80%x = ... <−−− cena po podwyżce o 20%
5 kwi 18:56
lolsy: ma wyjsc 4 %
5 kwi 18:57
kochanus_niepospolitus:
dokończ zadanie
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
musisz tylko pomnożyć i dodać ... zobaczysz jaka będzie ostateczna cena towaru i później
'odejmij'
5 kwi 19:01
Eta:
0,8*1,2*c=0,96c
więc zmalała o 4%
5 kwi 20:16