trygonomteria
Robert: tg480°=tg(360°+120°)=
i mam teraz pytanie, która to będzie ćwiartka? powyżej 360° nie wiem co mam zrobić
5 kwi 18:47
Mila:
tg(360+120)=tg(2*180+120)=tg120
5 kwi 18:48
Robert: Ale dlaczego własnie tak? Czemu 2*180, a nie 360? Dlaczego +tg, a nie −tg?
5 kwi 18:50
Mila:
Okresem funkcji y=tgx jest π
tgx=tg(x+kπ)
5 kwi 18:52
Robert: Rozumiem, jeszcze jedno pytanie, dlaczego nie −tg120, jeżeli 120 to druga ćwiartka, a w niej
tylko sinus jest dodatni
5 kwi 18:54
Robert: Chyba mieszam okresowość z.. no własnie z czym? Czego powinienem się douczyć?
5 kwi 18:56
Robert: tg480°=tg(2*180°+120°)=tg120°=tg(180°−60°)=−tg60°=−√3
Najpierw okresowość, a później redukcja, − bo 120 to II ćwiartka
5 kwi 19:04
Mila:
tg(120)= ... "przechodzisz" na kąt ostry,
=tg(180−60)=−tg60=−√3
5 kwi 19:06