koło
bbbb:
![rysunek](rys/131335.png)
Dany jest okrąg o1 o promieniu r . Wewnątrz tego okręgu narysowano okrąg o2 styczny
wewnętrznie o średnicy r , wewnątrz okręgu o2 znów narysowano okrąg styczny wewnętrznie o
średnicy 1/2 r itd. Czynność tę powtórzono nieskończenie wiele razy. Oblicz sumę wszystkich w
ten sposób utworzonych okręgów.
Ogólnie to potraktowałem to jako szereg geometryczny:
q=πr/2πr=1/2=(1/2πr)/πr=(1/4πr)/(1/2πr)
S=2πr/(1−1/2)=2πr/(1/2)=2πr*2=4πr
dobrze jest?
5 kwi 18:31
kochanus_niepospolitus:
oblicz sumę (
czego) wszystkich w ten sposób utworzonych okręgów
![](emots/2/pytajnik.gif)
Masz rację ... będzie to ciąg geometryczny
5 kwi 18:34
bbbb: sorki, zapomnałem napisać, że chodzi oczywiście o sumę długosci wszystkich okręgów
5 kwi 18:39
kochanus_niepospolitus:
rozwiązanie ... ok
5 kwi 18:43