stereometria
Hebek: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, a pole powierzchni bocznej graniastosłupa równa się
280. Pole jednego z przekrojów zawierających przekątną rombu i dwie przeciwległe krawędzie
boczne równa się 84. Oblicz pole przekroju zawierającego drugą przekątną podstawy i dwie
krawędzie boczne.
Mógłby ktos pomoć?
wyliczyłem na przykład że d1 = 21(a+b)/35 ale nigdzie mnie to nie doprowadziło
5 kwi 18:22
kochanus_niepospolitus:
| 84 | |
4a*h = 240 −> 4a* |
| = 240 −> 21a = 15d1 |
| d1 | |
z tw. pitagorasa:
(d
1/2)
2 + (d
2/2)
2 = a
2 <−−− uzależniasz d
2 od a
d
2*h = ...a*h =
![](emots/2/pytajnik.gif)
(korzystasz ze wzoru 4ah = 240)
5 kwi 18:33
Hebek: dzięki
5 kwi 18:50