Trudne zadanie
zimnygrzejnik: Odcinki o długościach: 2*√3, 3−√3,3*√2 są bokami trójkąta.
a) Wyznacz miarę największego kąta tego trójkąta i oblicz
długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka tego kąta.
b) Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
5 kwi 17:56
Jack:
a) najwiekszy kat lezy na przeciwko najdluzszego boku trojkata
5 kwi 18:01
zimnygrzejnik: Obliczyłem już kąt (wyszło 60 stopni), ale wysokość mi wychodzi nie za fajna
5 kwi 18:31
Mila:
![rysunek](rys/131336.png)
1)
(3−
√3)
2=9−6
√3+3=12−6
√3
(3
√2)
2=9*2=18
(2
√3)
2=4*3=12⇔
3
√2>2
√3>3−
√3
c=3
√2 a=2
√3, b=3−
√3
2)
c
2=a
2+b
2−2*a*b*cosγ
18=12+12−6
√3−2*2
√3*(3−
√3)*cosγ
−6+6
√3=−4*
√3*(3−
√3) cosγ
−6+6
√3=(−12
√3+12)*cosγ
−6(1−
√3)=12(−
√3+1)*cosγ
γ=180
o−60
o
γ=120
o
3) R
licz
5 kwi 18:39