logarytm
Filek: Witajcie, mam problem z narysowaniem czegoś takiego:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
współrzędne (x,y) spełniają warunek
log(y−1) (8x − x2) = 2
y−1 to podstawa logarytmu
Zrobiłem założenia i nie wiem co dalej....
5 kwi 17:16
powrócony z otchłani:
To pokaz jakie zalozenia zrobiles ... pokazales jakie y moga byc? Jakie x
5 kwi 17:28
powrócony z otchłani:
Zauwaz, ze ... 2 = logy−1(y−1)2
I sprawdzasz kiedy zachodzi rownosc
5 kwi 17:29
Mila:
![rysunek](rys/131333.png)
log
y−1(8x−x
2)=2
1) y−1>0 i y−1≠1 i 8x−x
2>0⇔
D: y>1 i y≠2 i x∊(0,8)
(y−1)
2=8x−x
2 i x,y∊D
x
2−8x+(y−1)
2=0
(x−4)
2−16+(y−1)
2=0
(x−4)
2+(y−1)
2=4
2
5 kwi 18:04