Rozwiązanie układu równań
Mateusz: Cześć, na studiach dostałem do rozwiązania przestrzenny układ sił na mechanice. Rozwiązałem
prawie wszystko, wyznaczyłem momenty i nie mogę wyznaczyć sił na podporach z poniższych
równań. Wszędzie jest więcej niż jedna niewiadoma i nie wiem jak to zrobić.
Proszę was o pomoc w wyznaczeniu S
1, S
2, S
3, S
4, S
5 oraz S
6 z tych równań. Ktoś mi
podpowiedział, żebym patrzył na równanie 4 i 5 i jak to 5 równanie pomnoże przez −1 to potem
wyjdzie jakoś, że S
3 się wyzeruje. Naprawdę nie wiem jak to zrobić
![emotka](emots/1/smutny.gif)
a=5,4 b=1,6 c=2,6
sinα=
2,6√35.92
cosα=
5,4√3.92
sinβ=
2,6√9,32
cosβ=
1,6√9,32
sinγ=
2,6√38,48
cosγ=
√31,72√38,48
sinδ=
1,6√31,72
cosδ=
5,4√31,72
S
1*cosα−S
6*cosα+S
4*cosγ*sinδ+P=0
S
3*cosβ+S
4*cosγ*cosδ=0
−S
1*sinα−S
2−S
3*sinβ−S
4*sinγ−S
5−S
6*sinα−Q=0
Q*
b2+S
5*b+b*S
6*sinα=0
−Q*
a2−a*S
3*sinβ−a*S
5−a*S
6*sinα=0
−a*S
3*cosβ−b*S
6*cosα=0
Wiem, że dla matematyka to żaden problem ale ja nie mogę tego ogarnąć
Pytający:
Z ostatniego:
Z przedprzedostaniego:
Podstawiasz do przedostatniego:
−Qa | | −bS6cosα | | −Q | |
| −a( |
| )sinβ−a( |
| −S6sinα)−aS6sinα=0 |
2 | | acosβ | | 2 | |
−Qa | | bS6cosαsinβ | | Qa | |
| + |
| + |
| +aS6sinα−aS6sinα=0 |
2 | | cosβ | | 2 | |
S
6=0
S
3=0
Zostały Ci trzy równania z trzema niewiadomymi, poradzisz sobie.