Naszkicuj wykres funkcji
.: Naszkicuj wykres funkcji takiej że
f ' ' (x) > 0 dla x<0, f ' ' (x) < 0 dla x E [0,3], f ' '(x) = 0 dla x>3
Jak zrobić takie zadanie?
Mając takie dane jestem w stanie narysować pochodną ale co zrobić żeby mieć funkcję
"pierwotną?"?
5 kwi 16:30
powrócony z otchłani:
Druga pochodna mowi Ci o wkleslosci/wypuklosci funkcji
5 kwi 16:52
powrócony z otchłani:
Jezeli przedzialy dobrze zapisales to prowadzacy zrobil powaznego byka w zadaniu i tak naprawde
to powinien dostac w czape.
Nie ma mozliwosci aby funkcja miala f"(0) < 0 tak samo f"(3) < 0
5 kwi 16:55
kochanus_niepospolitus:
chodziło mi oto, że skoro f''(0) istnieje, to funkcja f(x) jest co najmniej klasy C
2 (czyli
ciągła i jej pochodne także są ciągłe) w okolicy x=0 ... w takim razie nie ma możliwości, aby
doszło do 'nagłej' zmiany znaku f''(x) takiej, że dla f''(0
−) > 0 natomiast dla f''(0) > 0
<−−− to pokazuje nam, że f'' musiałaby nie być ciągła w punkcie x=0, co przeczy istnieniu
drugiej pochodnej w tymże punkcie.
Analogicznie można wykazać dla x=3
gdyby było zapisane, że f''(x) < 0 dla x∊(0,3) to można by było taką funkcję narysować.
A tak ... to niech prowadzący sam się douczy
5 kwi 18:25
si: {−1 dla x ∊ (−∼;−1)
9 mar 10:48