Wielomian i parametr
Szymczi: Hej
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Mam takie zadanie:
Dany jest wielomian W(x) = 2x
3 + (m−2)x
2 + (8−m)x − 8 gdzie m jest parametrem i m należy do
całkowitych. Wyznacz wszystkie te wartości parametru, dla których dany wielomian ma trzy różne
pierwiastki x1 x2 x3, spełniające warunek: (x1 *x2*x3)/(x1 + x2 + x3) > 1/2
Wynik wyszedł mi: m ∊ (−
∞, −14) lub (8,
∞) i m∊ C czy to jest dobrze?
Ze schematu Hornera wyszło mi, że 1 jest jednym z pierwiastków
5 kwi 16:01
imię: (x1 *x2*x3)/(x1 + x2 + x3) > 1/2 wychodzi mi m<−2 więc już z tego widze że będę miał inny wynik
5 kwi 16:44
imię: cofam to źle przeczytałem
5 kwi 16:46
imię: Teraz sprawdziłem sobie trzy razy... Wyszło mi m ∊(−14,−8)
5 kwi 16:52
imię: twój wynik mam gdy "się pomylę" i rozwiąże: 2(m−2)(m+14)>0 zamiast −2(m−2)(m+14)>0
5 kwi 16:55
Jack:
W(x) = (x−1)(2x
2+mx+8)
1)
Δ=m
2−64
Δ > 0
(m−8)(m+8) > 0
m ∊ (−
∞;−8) U (8;
∞)
2)
(14+m)(2−m) > 0
m ∊ (−14;2)
3) zaden z dwoch pozostalych pierwiastkow nie moze byc rowny 1, gdyz chcemy 3 rozne pierwiastki
a wiec sprawdzmy dla x=1 jak wyglada ten trojmian (2x
2+mx+8)
2*1 + m + 8 = m+10
zatem x=1 jest pierwiastek tego rownania kwadratowego dla m+10=0 −−−> m = − 10
stad odp.
m ∊ (−14;−10) U (−10;−8)
*sprawdz obliczenia
5 kwi 17:03
Szymczi: Dziękuję
5 kwi 17:08
Szymczi: źle narysowałem parabolę...
5 kwi 17:10