,ciagi
edyta: Dany jest ciąg określony wzorem an= 2n3−4n2−18n=36/ n2+n−6
A) wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu są liczbami całkowitymi
B) wykaż że ciąg ten jest arytmetyczny
5 kwi 15:52
edyta: −18n+36 ma być zamiast znaku =
5 kwi 15:53
Jerzy:
Rozłóż licznik i mianownik na czynniki ... na pewno coś się poskraca.
5 kwi 15:55
Jerzy:
B) pokaż,że: an+1 − an = constans ( ma wartość stałą)
5 kwi 15:56
edyta: a) po rozłożeniu wyszło an=2n−6
5 kwi 15:58
edyta: czyli b zapisać jako an+1−an= 2(n+1)− (2n−6) ?
5 kwi 16:00
edyta: ten zapis jest dobry?
5 kwi 17:01