erqgewrg
Hebek: Dany jest trójkąt prostokątny. Niech V1 i V2 oznaczają objętości brył powstałych w
wyniku obrotu tego trójkąta kolejno wokół obu przyprostokątnych, a V3 − wokół
przeciwprostokątnej. Wykaż, że
1/v
12 + 1/v
22 = 1/v
32
wychodzą mi takie kosmosy ze na pewno zrobiłem cos źle
![](emots/2/kwasny.gif)
mogę prosić o pomoc?
5 kwi 14:43
g:
v1 = π a22 a1 / 3 (stożek}
v2 = π a12 a2 / 3 (stożek}
v3 = π h2 a3 /3 (dwa stożki) h = a1a2/a3
v3 = π a12 a22 / (3a3)
podstaw do wzoru tezy, wykorzystaj a12+a22=a32 i wyjdzie.
5 kwi 15:09
Hebek: Dlaczego wzór na v3 to v3 = π h2 a3 /3 ? NIe trzeba uwzględnić jakoś że ta figura to nie
stożek tylko składa sie z dwóch stożkó?
5 kwi 15:41