nierównosci
sredniak: dobrze jest to zrobione?
1. −2/10 *x2 < 5
2. 2.5x2−1/4x ≥ 0
3. (x−1/3)2 ≤ 0
4. −1/2*x2−2 < 0
1)−2x2<50 |: −(−2)
x2<−25
x2+25<0 brak rozwiązania
2)2.5x2−1/4x ≥ 0 |*4 i tutaj mnozy sie to 2.5x czy nie?
2.5x2−x ≥ 0
x(2.5x−1) ≥ 0
x=0 v x=−1/5/2
x=0 v x=−2/5
3)(x−1/3)2≤0
x2−1/9≤0|*9 tutaj tez nie wim czy dobrze pomnożyłem
x2−1≤0
(x−1)(x+1)≤0
4)−1/2*x2−2<0
−2<1/2*x2|*2
−4<x2
5 kwi 14:25
Jerzy:
Wszystko źle.
5 kwi 14:42
sredniak: dlaczego źle?
5 kwi 14:48
5 kwi 14:49
sredniak: minus dwie dziesiąte razy x kwadrat
5 kwi 15:02
Jerzy:
−0,2*x
2 < 5
Lewa strona jest zawsze niedodatnia , a więc mniejsza od 5
Jeśli tego nie widzisz, to:
| | 5 | |
⇔ x2 > |
| ⇔ x2 > −25 ⇔ x ∊ R |
| | −0,2 | |
5 kwi 15:06
sredniak: no wiec jest dobrze pierwszy przyklad
5 kwi 15:14
Jerzy:
Wręcz odwrotnie , napisałeś brak rozwiazań, a tą nierówność spełnia dowolne x
5 kwi 15:15