Pytanie
Słaby: W rozwinięciu wyrażenia (2x+3y)2 współczynnik przy iloczynie xy5 jest równy...
Mam pytanie czy jest inny szybszy sposób na znalezienie tego współczynnika niż rozpisywanie
tego jeden po drugim i mnożenie ?
5 kwi 13:53
Jerzy:
0
5 kwi 13:54
Słaby: Co 0 ?
5 kwi 13:55
Jerzy:
Tyle wynosi współczynik.
5 kwi 13:56
Słaby: Na pewno nie bo to jest zadanie zamknięte i odpowiedzi to A) 1458 B)2916 C)972 D)486
5 kwi 14:01
Słaby: Sorry pomyliłem się
![](emots/2/kwasny.gif)
powinno być (2x−3y)
6
5 kwi 14:03
Słaby: Kurde już za dużo przy tym siedzę
![](emots/2/kwasny.gif)
(2x+3y)
6 to jest poprawne działanie
![](emots/2/kwasny.gif)
od 6 godzin przy
matmie siedzę i już mi się miesza
![](emots/2/kwasny.gif)
czas na przerwę
5 kwi 14:06
House: ((2x+3y)3)2
5 kwi 14:07
Adamm: | | |
(2x+3y)6=∑n=0/div> | (2x)n*(3y)6−n |
| |
| | |
dla n=1 mamy | *2x*(3y)5=2916xy5 |
| |
5 kwi 14:14
Słaby: Adamm jestem w 4 klasie technikum z rozszerzeniem matematyki i powiem Ci że nie używałem
jeszcze ∑ tego znaku w działaniach na zajęciach i nie bardzo rozumiem co tu napisałeś
5 kwi 14:18
Adamm: to zapoznaj się ze znakiem sumy
nie jest to wcale coś trudnego, a zapis jest prostszy
| | | | | | | | |
(2x+3y)6= | (3y)6+ | (2x)*(3y)5+ | (2x)2*(3y)4+...+ | (2x)6 |
| | | | |
5 kwi 14:22
Słaby: Dziękuję za pomoc
![emotka](emots/1/mruga.gif)
postaram się to ogarnąć
5 kwi 14:27