załamka: Dzidziną funkcji g jest zbiór liczb rzeczywistych. wykres funkcji f(x)=x4-3x3-2x2+6x
otrzymamy przesunięcie wykresu funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek w lewo.
a) oblicz g (2009)
b) znajdź miejsce zerowe funkcji g
9 lis 19:29
coco:
chyba to będzie tak
rozkładamy f(x) na czynniki i wyznaczamy m-ca zerowe
x (x
3 - 3 x
2 - 2x +6) = x [ x
2 (x - 3) - 2 ( x -3)] =
x (x
2 - 2) ( x - 3) = x ( x - 3) ( x -V2) ( x + V2)
miejsca zerowe to x =0 x = 3 x= - V2 x= V2
wiec miejsca zerowe g(x) bedą
x = - 2010 x = - 2007 x = -2010 - V2 x = -2010 +V2
podstawiamy za x = 2009 do w rozkładzie i obliczymy
g(x) = f ( x - 2010) = (x -2010) ( x - 2007) ( x - 2010 -V2)( x -2010 +V2)
wstawiamy za x = 2009 do g(x)
g( 2009)=
policz to dalej bo ide na "taniec z gwizdami"
9 lis 20:03
9 lis 20:19
coco:
więc po poprawce - na +

otrzymamy g(2009) =( 2009 + 2010)( 2009 + 2010 -3) ( 2009+ 2010 -V2)
*( 2009 +2010 + V2)= 4019 * 4016 *( 4019
2 -2)
bo w ostatnich dwu nawiasach różnica kwadratów


g(2009) = 4019 * 4016 *( 4019
2 - 2)
9 lis 20:53