prawdopodobienstwo
k: Jest 50 pytań egzaminacyjnych. Każdy zdający losuje kartkę z
trzema pytaniami. Ile może być zestawów pytań?
Niech
Ak(k= 0;1;2;3)
oznacza zdarzenie: zdający umie odpowiedzieć na k pytań z kartki. Obliczyć P(Ak)
przy założeniu, że zdający zna odpowiedzi na 25 pytań.Obliczyć prawdopodobieństwo p, ze zdający
odpowie co najmniej na jedno
pytanie.
5 kwi 09:12
kochanus_niepospolitus:
Ile jest zestawów? No i w czym problem?
Prawdopodobieństwo? Z przeciwnego liczysz (czyli 1 − 'nie odpowie na żadne pytanie' ) i po
problemie
5 kwi 09:23
Jerzy:
k = 0
k = 1
k = 2
k = 3
|A
3| = N}25}{3}
B − odpowie na co najmniej na jedno
B' − nie opdowie na żadne
5 kwi 09:26
k: Zrobiłem tak, że do 1 kartki możemy wziąć kombinację 3 pytań, czyli do pierwszej kartki możęmy
wybrać pytania na (50 po 30) sposobów, do drugiej ((50−3) po 3) i tak dalej aż 16 zestaw (16
ponieważ 50/3 =16 mod 2.) będzie miał postać (5 po 3), czyl ilość różnych zestawów to (50 po
3) * (47 po 3) * ... *(5 po 3) = 47! / 316, dobrze?
5 kwi 09:35
Jerzy:
Masz rozwiązanie powyżej.
5 kwi 09:37
k: Dzięki
5 kwi 09:41