4 kwi 23:58
StrasznyNieogar: liczysz pochodną
| | 4*(1 − x) − (4x *(−1)) | |
f'(x) = 2x + |
| |
| | (1 − x)2 | |
umiesz dalej?
5 kwi 00:05
StrasznyNieogar: | | 4*(1 − x) − (4x *(−1)) | |
f'(x) = 2x − |
| |
| | (1 − x)2 | |
umiesz dalej?
5 kwi 00:06
Aniaa: Właśnie dalej mi już nie wychodzi
5 kwi 00:10
StrasznyNieogar: | | 4 − 4x +4x | | 2x(1 − x)2 − 4 | | 2x3−4x2+2x−4 | |
2x − |
| = |
| = |
| |
| | (1 − x)2 | | (1 − x)2 | | (1 − x)2 | |
5 kwi 00:18
StrasznyNieogar: 2x3 − 4x2 +2x − 4 = 2x2(x − 2) + 2(x − 2) = 0
(x − 2)(2x2 +2) = 0
5 kwi 00:20
StrasznyNieogar: A jaki masz wynik?
5 kwi 00:20
Aniaa: Powinno być − minimum w punkcie x = 2, f(2) =12
5 kwi 00:22
Aniaa: Okej, juz dalej sobie poradzę, gdzies musiałam się pomylic w przeksztalceniach. Dzięki !
5 kwi 00:25
StrasznyNieogar: Rysujesz wykres pochodnej, ma jedno miejsce zerowe 2
Jak wykres pochodnej funkcji jest poniżej osi OX to funkcja maleje, a jak powyżej to rośnie
więc się zgadza
5 kwi 00:27
StrasznyNieogar: Oki
5 kwi 00:27
StrasznyNieogar: Też dopiero zaczynam pochodne, także nie umiem tylko na chłopski rozum wytłumaczyc
5 kwi 00:28