optymalizacja
StrasznyNieogar:
![rysunek](rys/131324.png)
Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których długość krótszej podstawy i długości
ramion są równe 5 . Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów,
który ma największe pole.Oblicz to pole.
Co robię źle?
h
2 + x
2 = 5
2
x
2 = 25 − h
2
x=
√25 − h2
2x=2 *
√25 − h2 =
√100 − 4h2
Dłuższa podstawa = 5 +
√100 − 4h2
| 1 | |
P(h)= |
| (5 + √100 − 4h2 + 5)h = 10h + √100h2 − 4h4 ==== > dałem h pod pierwiastek |
| 2 | |
0<h<5
| 1 | |
P'(h) = |
| (10 + 200h − 16h3) = −8h3 + 100h +5 |
| 2 | |
tu juz cos zle napewno
Ktoś coś?
4 kwi 23:34
StrasznyNieogar: ?
4 kwi 23:57
Eta:
| 2x+5+5 | |
a=2x+5 , b= 5 , h= √25−x2 , x∊(0,5) P= |
| *h |
| 2 | |
P(x)=(5+x)(
√25−x2
| (5+x)*(−2x) | |
P'(x)= 1*√25−x2 + |
| |
| 2√25−x2 | |
P
'(x)=0 ⇒ 25−x
2−(5+x)*x =0
dokończ................
Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku 5
| 52√3 | | 75√3 | |
P= 3* |
| = |
| [j2] |
| 4 | | 4 | |
5 kwi 02:02
StrasznyNieogar: A mój sposób jest zły?
5 kwi 08:51
kochanus_niepospolitus:
źle policzona pochodna:
| 1 | |
p(h) = |
| (10h + √100h2 − 4h4) |
| 2 | |
| 1 | | −1 | |
p'(h) = |
| (10 + |
| *(200h − 16h3)) |
| 2 | | 2√100h2 − 4h4 | |
5 kwi 08:57
StrasznyNieogar: Jak to zrobiłeś?
5 kwi 13:06
StrasznyNieogar: Ok juz wiem, czyli warto się nauczyć pochodna funkcji zlozonej do matury
Chyba ze inaczej idzie wybrnąć z tej sytuacji
5 kwi 15:21
kochanus_niepospolitus:
5 kwi 15:43