Równoległobok i cosinus
ABCD:

Dobry wieczór, mógłby ktoś pomóc mi z zadankiem

?
W równoległoboku ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P. Z wierzchołka D kąta
rozwartego równoległoboku poprowadzono wysokości DM i DN(jak na rysunku obok). Wiadomo, że
sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy 0,8. Wyznacz cosinus kąta (wypukłego) MPN.
Bardzo proszę o pomoc!
4 kwi 23:33
ABCD: Proszę proszę!
5 kwi 00:00
Janek191:

Może równoległobok ABCD jest rombem ?
5 kwi 09:23
Iga: Jak w takim razie policzyć kąt alfa?
14 kwi 14:17
a7: kąt MPN =2α sin2α=2sinαcosα sinα=8/10 to cosα=√1−64/100=6/10
czyli sin2α=2*8/10*6/10=24/25 czyli cos2α=−√1−576/625=−7/25 (minus gdyż w drugiej ćwiartce
cosinus jest ujemny)
14 kwi 16:46