geometria płaska
massdenim98: W trójkącie ABC AC=8, BC=12 a kąt ACB=120 stopni. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą
prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
długość odcinka CD
promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
4 kwi 23:26
Eta:
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *8*12*sin120o ⇒ P=24√3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
P1= |
| *x*8*sin30o ⇒ P1=2x |
| | 2 | |
P
1+P
2=P⇒8x=24
√3 ⇒
x=|CD|= 3
√3
| | 8 | |
Z tw. sinusów w ΔABC : 2R= |
| |
| | sinβ | |
| | 12 | |
W ΔDCB : sinβ= |
| , |DC|=√122+x2=..... to sinβ=..... |
| | |DC| | |
R= ......
dokończ..........
5 kwi 19:39