Całka niewymierna. Gdzie błąd?
student: | dx | |
Zamieniam pierw na : ∫ |
| |
| √(2x+3/4)2+25/16 | |
Następnie podstawiam : t = 2x + 3/4
| 1 | | dt | |
Czyli : |
| ∫ |
| |
| 2 | | √t2+25/16 | |
I podstawienie Eulera :
k = t +
√t2−25/16
| 1 | |
Wynik mi wychodzi |
| ln|2x+3/4+√4x2+3x−1 |
| 2 | |
| 1 | |
a powinien |
| ln|8x+3+4√4x2+3x−1 |
| 2 | |
Gdzie robię błąd?
4 kwi 22:33
Adamm: wynik jest poprawny
zapoznaj się ze stałą całkowania
4 kwi 22:36
student: | 1 | |
Wolfram podaje odpowiedz |
| ln|8x+3+4√4x2=3x−1| |
| 2 | |
czyli gdzies mam bląd
4 kwi 22:45
Adamm: skoro tak mówisz to nie będę już więcej wyprowadzał cię z błędu
4 kwi 22:48
student: Wolfram się myli?
4 kwi 23:09
Mariusz:
Podstawienia Eulera mogłeś użyć także bez sprowadzania trójmianu kwadratowego
do postaci kanonicznej
4 kwi 23:09
Adamm: wolfram się nie myli...
to TY się mylisz
4 kwi 23:10
jc: Dana funkcja ma nieskończenie wiele funkcji pierwotnych.
Ty masz swoją, Wolfram ma swoją.
(7x+2)' = 7, (7x+5)' = 7
4 kwi 23:12
student: A, rozumiem
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Nie rozumiałem, że to co pod logarytmem może się aż tak różnić.. Dziękuję za
pomoc
4 kwi 23:34