prostokąt
basiulek: obwód prostokąta jest równy 8. Wyznacz długości jego boków, tak aby prostokąt miał jak
najkrótszą przekątną
4 kwi 22:05
basiulek:
4 kwi 22:14
Adamm: x, y <− boki
x+y=4
d=√x2+y2=√x2+(4−x)2
f(x)=x2+(4−x)2
mamy minimum dla x=2
taki prostokąt jest kwadratem
4 kwi 22:19
Jack:
![rysunek](rys/131316.png)
2a + 2b = 8
a + b = 4 −−−> a = 4 − b
założenia : a>0, b ∊ (0;4)
c
2 = a
2 + b
2
c
2 = (4−b)
2 + b
2
c
2 = 16 − 8b + 2b
2
c(b) =
√16−8b+2b2
| 4b − 8 | | 2b−4 | |
c ' (b) = |
| = |
| |
| 2√16−8b+2b2 | | √16−8b+2b2 | |
c ' (b) = 0
2b − 4 = 0 −−> b = 2
a = 2
jest to kwadrat.
4 kwi 22:19