jaka jest suma dlugosci przyprostokatnych
sad: w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę alfa a przeciwprostokątna ma długość
pieriastek z 5 i 2sinalfa=cosalfa
4 kwi 21:57
krejzol: Niech a,b − przyprosotokątne, c−przeciwprotokąnta
Niech a− wysokość naprzeciw α
Z założeń mamy, że c=√5
Wiadomo dodatkowo, że 2sinα=cosα, więc 4sin2α=cos2α, więc 4sin2α=1−sin2α
1
1
więc sin2α=
, więc sinα=
5
√5
a
1
Mamy, że
=
, więc a=1
√5
√5
b− mozna wyznaczyc z tw pitagorasa
4 kwi 22:02
Eta:krejzol piszemy z małej litery
ale Pitagoras z wielkiej litery