geometria płaska-pole koła
massdenim98: W kole o promieniu 4 poprowadzono cięciwę długości 4. Znajdź pola figur na jakie ta cięciwa
podzieliła koło
4 kwi 21:20
Janek191:
![rysunek](rys/131314.png)
r = 4
| 5 | | 42 √3 | | 80 | | 40 | |
P1 = |
| π r2 + |
| = |
| π + 4 √3 = |
| π + 4√3 |
| 6 | | 4 | | 6 | | 3 | |
| 40 | |
P2 = π r2 − P1 = 16 π − |
| π − 4√3 = |
| 3 | |
4 kwi 21:30
Eta:
| 1 | |
P1= |
| P(koła) − P(Δ równobocznego)=..... |
| 6 | |
P
2= P(koła −P
1)=....
4 kwi 21:33
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
4 kwi 21:33
Janek191:
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
4 kwi 21:37
massdenim98: dzięki
4 kwi 21:38