Funkcja kwadratowa
Skonfudowany: Rozważamy prostokąty takie,
że suma długości jednego boku i potrojonej długości sąsiedniego boku jest równa 36.
Wyznacz długości boków tego z rozważanych prostokątów, który, ma największe pole.
Znalazłem na internecie odpowiedź, ale jej nie rozumiem, bo niby suma jednego boku i
potrojonego sąsiedniego boku ma być równa 36,a u nich nie jest tyle równa.
4 kwi 21:20
Milo: a + 3b = 36
a = 36 − 3b
P = ab = (36−3b)b = 36b − 3b2
P(b) = −3b2 + 36b = −3(b2 − 12b) = −3( b2 − 2*6b + 36) +108 = −3(b−6)2 + 108
Z własności funkcji kwadratowej pole jest największe dla b=6.
a=36 − 3*6 = 18
4 kwi 21:23