Prawdopodobieństwo
Notka: Ze zbioru (1,2,3,4,5,6,7) losujemy bez zwracania dwa razy po jednej cyfrze. Z otrzymanych cyfr
tworzymy liczbę dwucyfrową (kolejność cyfr jest zgodna z kolejnością losowania) Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że powstała liczba jest podzielna przez 3 lub przez 5
Czy odpowiedź 14/42 jest prawidłowa?
4 kwi 21:13
powrócony z otchłani:
Wskazowka
Wypisz sobie wszystkie liczby podzielne przez 3, wszystkie przez 5 i wszystkie przez 3*5
4 kwi 21:14
Notka: Zrobiłam tak i wychodzi mi 14 sztuk
4 kwi 21:17
powrócony z otchłani:
No to bedzie 14/42
4 kwi 21:19
Notka: A moze ktos to przeliczyć? Bo jak patrzylam gdzies indziej to wychodzi 17/42
4 kwi 21:21
Notka:
4 kwi 21:30
Notka:
5 kwi 18:49
kochanus_niepospolitus:
to pokaż wszystkie te liczby które wypisałaś
tutaj nie ma nic do liczenia, wynik to:
P(A) = U{liczba liczb podzielnych przez 3 + liczba liczb podzielnych przez 5 − liczba liczb
podzielnych przez 15}{7*6}
5 kwi 18:54
Mila:
|Ω|=7*6=42
X={1,2,3,4,5,6,7}
liczby podzielne przez 5
A={15,25,35,45,65,75}, |A|=6
Liczby podzielne przez 3:
B={12,15,21,24,27, 36,42,45,51,54,57,63,72,75} , |B|=14
A∩B={15,45,75}
5 kwi 19:03
Notka: Dziękuję Mila
5 kwi 21:01
Mila:
5 kwi 21:04