Oblicz współrzędne wierzchołków deltoidu.
Martyna: Punkt A(2,−3) jest środkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej f(x)=ax+12/cx+d. Ponadto,
wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie o rzędnej −6. a) Oblicz współczynniki a,c,d b)
Wyznacz kąt nachylenia stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x₀=2x+√6 Byłabym
wdzięczna jakby mi to ktoś wytłumaczył, bo nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać.
4 kwi 20:56
Martyna: ten temat źle napisałam xd miało być obliczenie współczynników i kąt nachylenia stycznej
4 kwi 20:58
piotr:
| | 3 | | 15 | |
−6 = f(0) = A − |
| ⇒ A = − |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | 15 | | 3 | | −15x+24 | |
f(x) = − |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | x−2 | | 2x−4 | |
4 kwi 21:17
piotr: o odciętej x₀=2x+√6?
4 kwi 21:18
Martyna: tak
4 kwi 21:20