matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim
ola:
oblicz lim (
√
9n
2
+ 2n
−
√
9n
2
+2
) n→
∞
4 kwi 20:38
Janek191:
9 n
2
+ 2 n − ( 9 n
2
+ 2)
a
n
=
=
√
9 n
2
+2 n
+
√
9 n
2
+ 2
2 n − 2
=
= dzielimy licznik i mianownik przez n
√
9n
2
+2n
+
√
9n
2
+ 2
2
1 −
n
=
√
9 +
2
n
+
√
9 +
2
n
2
więc
1 − 0
1
lim a
n
=
=
√
9 + 0
+
√
9 + 0
6
n→
∞
4 kwi 20:48
Janek191:
Korzystamy w tym i w podobnych zadaniach z wzoru
a
2
− b
2
a − b =
a + b
4 kwi 20:49