pochodna
ola: oblicz pochodna funkcji x2 +3x −12x+3 w punkcie x0
4 kwi 20:36
'Leszek:
| (2x+3)(2x+3) − (x2 +3x −1)(2) | |
f '(x ) = |
| ,dokoncz ! |
| (2x+3)2 | |
4 kwi 20:48
ola: czyli pod x musze 0 podstawic?
5 kwi 11:57
5-latek: tak musisz zrobic
5 kwi 11:58
Jerzy:
Musisz podstawić: x = x0
5 kwi 11:58
Jerzy:
x0 to zapewne: x0, a nie x = 0
5 kwi 11:59
5-latek: Witaj
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zapewne tak . Ale pewnie ma x
0=0 skoro chce podstawic 0
5 kwi 12:01
Mariusz:
| f(x)−f(x0) | |
Można skorzystać z granicy limx→x0 |
| |
| x−x0 | |
Dla wygody obliczeń możesz najpierw podzielić licznik przez mianownik
5 kwi 12:04
ola: czyli w koncu jak....
5 kwi 13:25
Adamm: | f(x)−f(x0) | |
liczysz granicę limx→x0 |
| |
| x−x0 | |
5 kwi 13:27
ola: nie wiem jak to zrobic... czyli to co leszek pisal nie jest dobrze?
5 kwi 13:32
5-latek: ola czy TY uwazasz ze ja czy ktos inny wie w jakim punkcie x0 skoro to wielka tajemnica
ktora tak skrzetnie skrywasz ?
Zastanow sie na drugi raz co piszesz
5 kwi 13:34
5-latek: To co napisal Leszek jest dobrze tylko uporzadkuj licznik
Leszek policzyl pochodna ze wzoru
Natomiast Mariusz i Adamm pokazali jak masz liczyc z definicji
5 kwi 13:39
Mariusz:
| x2 +3x −1 | | x | | 3 | | 13 | 1 | |
f(x)= |
| = |
| + |
| − |
|
| |
| 2x+3 | | 2 | | 4 | | 4 | 2x+3 | |
5 kwi 13:54