parametr..
ola: dla jakich wartości parametru a stosunek pierwiastkow rownania x2 + 2ax + 2 = 0 jest równy 2?
4 kwi 20:34
ola: ?
5 kwi 12:02
5-latek: Policz delte
policz x
1 i x
2
5 kwi 12:05
ola: dwa razy musze delte policzyc ?i musi ona byc >0 czyli mam przedzial (−
∞ , −
√2)suma (
√2
+
∞)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
5 kwi 12:13
Jerzy:
Po pierwsze muszą byc dwa różne pierwiastki: Δ > 0
| x1 | |
Jeśli |
| = 2 ⇔ x1 = 2x2 |
| x2 | |
x
1*x
2 = 2 ⇔ 2x
2*x
2 = 2 ⇔ x
22 = 1 ⇔ x
2 = 1 lub x
2 = −1
Zatem : f(1) = 0 lub f(−1) = 0 .... i oblicz : a
5 kwi 12:14
ola: to przedzial dla delty dobrze policzyłam?>
5 kwi 12:18
ola: skad sie wzięło x1 * x2 =2?
5 kwi 12:22
Jerzy:
Warunki dla Δ dobre.
| c | | 1 | |
x1*x2 = |
| = |
| = 2 ( a to współczynnik przy x2 ) |
| a | | 1 | |
5 kwi 12:25
5 kwi 12:32
ola:
5 kwi 12:32
Jerzy:
Tak.
5 kwi 12:39
ola: dzieki za pomoc
5 kwi 12:43