całki portójne
Karolcia: | | 1 | |
jak bedzie zmieniało się r w ∫∫∫ |
| dxdydz |
| | x2+y2+z2 | |
x
2+y
2+z
2+z=0
x
2+y
2+(z+1/2)
2= 1/4
bo chce przejsc na współrzedne sferyczne i nie wiem q jakich granicach jest r po prostu od 0
do 1/2?
4 kwi 20:28
Adamm: x=rcosθsinφ
y=rsinθsinφ
z=rcosφ−1/2
r∊<0;1/2>
θ∊<0;2π>
φ∊<0;π>
4 kwi 20:35
Karolcia: bryła jest przesunięta na doł chyba od −pi/2 do 0 mam psi
4 kwi 20:39
Karolcia: jak wstawiłam do równania wspołrzedne sferyczne to wyszło mi ze r zmienia sie od 0 do −sin(psi)
4 kwi 20:43