ciągi
ola: wyznacz wzór ogólny nieskończonego ciągu geometrycznego jeśli suma jego wyrazów jest równa
163 a suma kwadratów jego wyrazów jest równa 25615
4 kwi 20:19
Janek191:
Napisz te ułamki za pomocą litery U
4 kwi 20:24
ola: możesz jaśniej?
4 kwi 20:33
Pytający:
Pisz ułamki używając wielkiej litery U, wtedy zapis jest przejrzystszy.
11 − u {1}{1}
4 kwi 20:49
Pytający:
a
n=aq
n−1, a
1=a, q
a=q, |q|<1
b
n=a
n2=a
2q
2n−2, b
1=a
2, q
b=q
2
| a | | 16 | | 16(1−q) | |
| = |
| ⇒ a= |
| |
| 1−q | | 3 | | 3 | |
| | 16(1−q) | | 1 | | 256 | |
( |
| )2* |
| = |
| |
| | 3 | | 1−q2 | | 15 | |
| 256(1−q)2 | | 256 | |
| = |
| |
| 9(1−q)(1+q) | | 15 | |
15(1−q)=9(1+q)
15−15q=9+9q
24q=6
| | 1 | |
an=4*( |
| )n−1=4*41−n=42−n |
| | 4 | |
4 kwi 21:03