Optymalizacja
KML: Dany jest trojkąt prostokatny o przyprostokatnych a i b , a+b=10. W trojkat wpisano kwadrat w
taki sposób, ze dwa jego boki zawieraja sie w przyprostokatnych. Ustal długosci boków trojkata
tak, aby wpisany w niego kwadrat mial najwiesze pole.
4 kwi 20:18
Eta:
![rysunek](rys/131318.png)
Z podobieństwa trójkątów DBE i ABC z cechy (kkk)
a−x | | a | | ab | |
| = |
| ⇒ x= |
| i z treści zadania a+b=10 ⇒ b=10−a , a∊(0,10) |
x | | b | | a+b | |
| ab | | 1 | |
to x= |
| = |
| a*(10−a) |
| 10 | | 10 | |
Pole kwadratu jest największe jeżeli długość boku kwadratu jest największa
| 1 | |
x=− |
| a2+a −−− osiąga wartość największą dla odciętej wierzchołka paraboli |
| 10 | |
| −1 | |
czyli amax= |
| = 5 to bmax= 10−5=5 |
| −2/10 | |
Taki trójkąt jest trójkątem prostokątnym równoramiennym :
a=b=5 i c=5√2
4 kwi 22:41