wykaż
ola: Wykaż ze 1013 + 19 3 −2 jest podzielna przez 9
4 kwi 20:16
Adamm: 1013+193−2≡1+1−2=0 mod 9
4 kwi 20:20
ola: a jak to rozwiązać na poziomie matury rozszerzonej,... nie wiem co to mod
4 kwi 20:23
Adamm: wpisz w kalkulator
4 kwi 20:24
Adamm: 193−2=6857
sumując cyfry mamy 1+6+8+5+7=27
9|27 więc jest podzielne
4 kwi 20:26
Janek191:
1013 = 1 i 13 zer
193 = 6859
Suma cyfr danej liczby jest równa
1 + ( 6 + 8 + 5 + 7) = 27 więc liczba jest podzielna przez 9.
4 kwi 20:28
ola: dzieki
4 kwi 20:29