Mat
Notka: Każda z bakterii pewnego rodzaju dzieli się na dwie co pół godziny. Który wzór opisuje liczbę
bakterii (B) powstałych z jednej w n podziałach?
A) B=2n
B) B=2n
C) B= 2(n−1)
D) B= n/2
4 kwi 20:06
Notka: Moja odpowiedź to B, ale czy prawidłowa?
4 kwi 20:06
'Leszek: Jest to cag geometryczny w ktorym a1 =1 oraz q = 2 , czyli an = a1 * qn−1
4 kwi 20:15
Notka: Ale skoro a1 to jest pierwszy podział to beda dwie bakterie
4 kwi 20:49
'Leszek: Zapoznaj sie z definicja ciagu geometrycznego !
4 kwi 20:53
chuj:
21 kwi 22:46
kat666: Tak, to B), jednak pod warunkiem że bakterie nie umierają/giną przez n/2 godzin.
22 kwi 21:13